Čtení k čaji o páte

Co je to krevní tlak a proč je tak důležité pravidelně sledovat jeho hodnotu

Krevní tlak je jedním ze základních ukazatelů, které vypovídají o našem zdraví. Je důležité si jej pravidelně měřit a kontrolovat, a to zejména proto, že vysoký krevní tlak nebolí.

Charakterizují jej dvě číslice – tlak systolický a tlak diastolický.

Systolický tlak je zjednodušeně řečeno tlak, po kterým srdce vypudí krev do tělního oběhu, diastolický tlak je tlak, pod kterým se odkysličená krev navrací z těla zpátky do srdce.

Hodnota krevního tlaku se s věkem mění. Zatímco u kojenců je za normální krevní tlak považován tlak 80/45 mmHg a u větších dětí 110/70 mmHg, u dospělých by hodnoty krevního tlaku neměly přesáhnout 140/90 mmHg. U diabetiků jsou hraniční hodnoty ještě o něco přísnější 130/80 mmHg.

Mám nízký krevní tlak. Je to nebezpečné?

Nízký krevní tlak (hypotenze) je charakterizovaný hodnotami nižšími než 100/60 mmHg u žen a 100/70 mmHg u mužů.

Není považován za nebezpečný, drtivá většina pacientů na sobě neshledává žádné obtíže a není potřeba zahajovat jeho léčbu.

V ojedinělých případech může pacient s nízkým krevním tlakem pociťovat ospalost, závrať, nevolnost, bolesti hlavy, únavu, mžitky před očima, studené končetiny, popřípadě může i omdlít. Příznaky nízkého krevního tlaku lze zmírnit pravidelným aerobním cvičením (chůze, plavání, jízda na kole), dále se doporučuje více solit, zvýšit příjem tekutin a neměnit rychle polohu. Při častějších ztrátách vědomí je vhodné obrátit se na lékaře, který stav zhodnotí a popřípadě předepíše náležité léky.

Mám vysoký krevní tlak. Je to nebezpečné?

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je u dospělých charakterizován hodnotami vyššími než 140/90 mmHg, u diabetiků hodnotami vyššími než 130/80 mmHg.

Na rozdíl od nízkého krevního tlaku se jedná o velmi závažné onemocnění.

Neléčený vysoký krevní tlak může vést k infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě (mrtvici) a dalším nebezpečným onemocněním srdce, cév či ledvin.

Příčina vysokého krevního tlaku není obvykle zcela jasná s výjimkou stavu, kdy vysoký krevní tlak vzniká v důsledku jiného onemocnění. Vyšší riziko mají ženy užívající hormonální antikoncepci, lidé s nadváhou, kuřáci, alkoholici a uživatelé drog. Krevnímu tlaku nepřispívá ani vysoký příjem soli, kávy a čaje. Určitou roli zde hraje i dědičnost a permanentní stres.

Ne nadarmo je vysoký krevní tlak označován jako tichý zabiják. Většina pacientů s vysokým krevním tlakem nepociťuje vůbec žádné obtíže i po několik let. Jen výjimečně se objevuje například bolest hlavy či krvácení z nosu. A právě z tohoto důvodu je nezbytné krevní tlak pravidelně měřit a kontrolovat.

Kdy je potřeba zahájit léčbu vysokého krevního tlaku?

Léčba se zahajuje ihned, má-li naměřený krevní tlak hodnotu vyšší než 180/110 mmHg. Při hodnotách o něco nižších jsou pacientovi doporučena režimová opatření a pacient je pozván ideálně na ještě další dvě přeměření, na základě kterých se rozhoduje o dalším postupu.

Co můžu udělat sám pro správný krevní tlak?

Pravidelné měření krevního tlaku je základem úspěchu.

Předepíše-li lékař léky ke snížení krevního tlaku, je naprosto nezbytné jejich pravidelné a správné užívání.

  • Dávku léku si sami nezvyšujte ani nesnižujte.
  • Nezapomínejte své léky pravidelně užívat.
  • Samovolně si léky nevysazujte. Léčba krevního tlaku je obvykle doživotní záležitostí.

Omezit příjem alkoholu a kouření

Omezit přísun soli v potravě

Omezit množství živočišných tuků

Zvýšit přísun ovoce a zeleniny

Zapojit do svého dne pohybové aktivity s ohledem na věk a zdravotní stav

Dosáhnout a udržovat si normální tělesnou hmotnost

Nezapomínat na dostatečnou relaxaci

Chci si pořídit přístroj pro měření krevního tlaku domů. Jak se v nabídce orientovat?

Nabídka tlakoměrů je v současné době tak široká, že je často složité si správně vybrat.

Zde naleznete několik rad, které Vám mohou být nápomocny při vašem rozhodování.

Který výrobce je nejlepší?

Obecně se dá říci, že nejlepší je vybrat si takového výrobce, který je držitelem certifikátů kvality. Takový výrobce garantuje, že byly dodrženy nejvyšší požadavky na kvalitu a bezpečnost výrobků ve všech stupních výrobního procesu.

Obvykle bývá zákazníkovi poskytnut kompletní servis výrobku a taktéž prodloužená záruka.

Ve Slovácké lékárně nabízíme tonometry od japonského výrobce OMRON a tonometry TENSOVAL od výrobce HARTMANN, které splňují veškerá předešlá doporučení.

Je přesnější zápěstní nebo pažní tonometr?

Pro domácí použití doporučujeme vždy tonometr pažní.

Zápěstní tlakoměr je méně přesný. Jeho hlavní výhodou je menší velikost a je proto vhodný pro osoby, které si chtějí pravidelně sledovat svůj krevní tlak a zároveň jsou velmi často na cestách.

Je šířka manžety důležitá?

Ano.

Správná šířka manžety rozhoduje o přesnosti měření.

Před nákupem je vždy důležité vzít v úvahu, kdo si bude na přístroji krevní tlak měřit.

Existují tyto varianty manžet: normální, široká, univerzální a dětská.

Jak si správně změřím krevní tlak?

Pro měření krevního tlaku je naprosto důležité být v klidu. Bezprostředně před měřením nepít alkohol a nekouřit.

Při prvním měření by si měl pacient změřit krevní tlak na levé i pravé paži. Krevní tlak se na obou končetinách může lišit i o 10 mmHg a pro další měření by měl používat tu paži, na které si naměřil vyšší krevní tlak.

V ideálním případě by mělo být měření prováděno dvakrát denně (ráno a večer) přibližně ve stejnou denní dobu.

Aby nedocházelo ke zkreslení výsledků, v průběhu měření se nesmí mluvit ani se hýbat.

Zápěstní tlakoměr se umisťuje asi 1 cm nad zápěstí a to tak, aby byl displej přiložen k jeho vnitřní straně. Při měření zápěstním tlakoměrem je nutné zápěstí umístit do výšky srdce.

Při měření pažním tlakoměrem se manžeta umístí asi 1 cm nad loketní jamku tak, aby hadička směřovala ven z loketní jamky. Při měření se ruka volně položí na stůl vedle tlakoměru = manžeta je opět na úrovní srdce.

Komentáře

Odběr aktualit na e-mail

Přijímáme tyto platební karty a poukazy

MasterCardMaestroVisaVisa ElectronAmerican ExpressDiners Club InternationalFlexi PassVital PassDárkový PassUnišekUnišek+CadhocTicket ServiceTicket MultiTicket Medica